אחריות היא חלק בלתי נפרד מחיינו. כבר מהיותנו ילדים מחנכים אותנו לקחת אחריות על מעשינו, אבל מעולם לא למדו אותנו כיצד, או מהי באמת משמעות המושג "לקיחת אחריות". האחריות היא בעצם המוכנות שלנו ללכת אל מעבר למעגל האישי שלנו, להתבונן ולבדוק את עצמנו ממקור אחר, להכיר בתוכנו את משמעות האחר.
עלינו, כבני אדם המשתתפים בהוויה הקוסמית, לדעת לקבל את החוקים הקוסמיים וכן את המרות הקוסמית (שכן ההכרה במרות הקוסמית משחררת אותנו מהתנגדות עצמית)
על מנת לקחת אחריות על חיינו, עלינו לשמוע סוד קטן, שכמו שציינתי מעולם לא גילו לנו אותו, וסוד זה הוא בעצם משמעותם של החוקים הקוסמיים.
החוק הראשון מדבר על קבלה עצמית. לכולנו יתרונות, חסרונות, פחדים, וחולשות. ברגע שנלמד, נדע, ונכיר בחסרונותינו, בפחדינו וחולשתינו, נדע להעריך את יתרונותינו. עלינו לקבל את עצמנו כמו שאנחנו, קבלה שלמה, ובו בזמן לשאוף ולשפר את הניתן לשיפור.
החוק השני, חוק השחרור, בא ללמדנו שעלינו להתיר כבלים. טבעו של אדם הוא להאחז במשהו או במישהו, להכבל. אנו כובלים עצמנו בדברים ללא סיבה, איננו באמת מבינים את הצורך בכבילה. הקושי הוא בשחרור הכבלים,מאחר וככל שיש בנו רגשות טינה כלפי אדם אחר ככה יהיה לנו יותר קשה לשחרר אותו, וככה נכבול עצמנו אליו יותר חזק. רק חמלה ואהבת אמת יכולים להתיר את הכבלים. ברגע שנלמד לאהוב את עברנו, את התסכולים ואת הכשלונות, נוכל לשחרר אותם מחיינו, וכך המצב גם עם מכרינו.
החוק השלישי מוכר בשם חוק הטבע ויש שיכנו אותו בשם חוק השינויים הנה משפט יפה:
"אלוהים נוכח בכל מקום וקרינת הוייתו בכל
מתגלמת בעולם הגשמי והנגלה כחוק הטבע.
לכן שום דבר אינו יכול לקרות מחוץ לחוקי הטבע"
אליזבא הייך
למה הכוונה בעצם חוקי הטבע? חוק הטבע, כמו שצייניתי קודם לכן, נקרא גם חוק השינויים, חוק זה בא לידי ביטוי בטבע על ידי ארבע עונות השנה. חוק זה לא פסח עלינו. עלינו לישר קו עם חוקי הטבע, ולהיות בשליטה מלאה בבחירת השינויים. אלוהים, כשברא את העולם, את הטבע ואת האדם,הוא ברא אותם בצורה זהה. השינוי מבחירה זהו בעצם השינוי, המצב, הכי קשה, שכן יותר קל לנו להגיב לשינויים נכפים מאשר לקחת אחריות על שינויים שבחרנו. הקושי לשינוי מגיע מהרגלים שיש לנו. באם לא נקח יוזמה לשנות את הניתן לשינוי, נמצא את עצמנו מגיבים לשינויים כפויים בחיים שלנו. ואף אחד לא מבטיח ששינוי זה "יפול" עלינו בזמן טוב…
לחוק הבא אני מעדיפה שלא לקרוא חוק אלא זכות, שכן הבחירה החופשית היא זכות של כולנו. הגישה האקזציוניסטית אומרת שזרקו אותנו לעולם הזה, אנו חיים פה את הרגע, ובאחד הימים יקחו אותנו מהעולם הזה. אני מסכימה עם שני דברים מהגישה הזו, אכן "זרקו" אותנו לפה, ואכן "יקחו" אותנו מפה באחד הימים, אבל אנו חיים מרצוננו החופשי. זכות הבחירה היא התכלית שלנו. לכל אחד מאיתנו אמת אחת, אמת שיכולה להשתנות מזמן לזמן והיא תלויה בבחירה שלנו.
שבירת דפוסים זהו עוד צעד בהבנת חוקי הקוסמוס. כמה פעמים קרה לכם שמצאתם את עצמכם בתוך מעגל חשיבה החוזר על עצמו? במקרים בהם אדם נכנס למעגל חשיבה החוזר על עצמו הוא יחפש לעצמו "הצדקות והסברים" שהוא בחר לעצמו והמתאימים לו להתמודדות. יש ללמוד לשבור דפוס התנהגות, שכן דפוסי התנהגות גורמים לנו לדרוך במקום. שבירת דפוסי ההתנהגות שלנו תוביל אותנו לתובנה חדשה, יציאה מדפוסי המחזוריות, והפנמה של הבעיה והדרך לפתרונה.
והנה אנו עומדים מול חוק מאוד חשוב, מושג הנשמע הרבה באמצעי התקשורת השונים, אולם עדיין לא הופנם על ידי רוב בני האדם, הסבלנות. אנו תמיד שומעים ש"עם קצת סבלנות והבעיה שלנו תפתר" אולם, בשביל להבין למה הכוונה סבלנות, עלינו להבין למה הכוונה בעיה? מאיפה בעצם מגיעה הבעיה? ה"בעיה" היא פרי יצירתנו, היא ה"שפיטה" שלנו למציאות, ולכן, כל בעיה היא בתחום אחריותנו. יש אנשים המייצרים לעצמם בעיות, וממלאים בהם את החיים שלהם, כי הם מחפשים משמעות ותוכן לחייהם הריקניים. שימו לב שכל מה שאנו מתנגדים לו או מתכחשים לו יוצר בעיה מודחקת.
היו סבלנים כלפי הסביבה, אל תתנו לסביבה לגרום לכם ליצר בעיות נוספות, קודם כל פתרו את אלו שיש לכם.
המשמעות של "לקיחת אחריות" היא שאנחנו קובעים איך יראו החיים שלנו, ולכן עלינו לקחת עליהם אחריות.
נסו ליישם את החוקים האלו, ולקחת אחריות על חייכם, אחרי הכל אלו החיים שלכם ולא של אחרים.